A Step To Remember

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My Hero

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Jumaat, Februari 22, 2013

Hidup Hanya Sekali, Mati Itu Pasti

bicara dari hati d petang jumaat yg mulia..

kerap aku terfikir, kenapa manusia suka menyukarkan keadaan walhal mereka tahu pengakhirannya yang molek juga akan berlaku. Adakah fitrah manusia itu suka kan sesuatu yang mustahil?
hidup hanya sekali, mati itu pasti. Maka bagi aku nikmati hidup ini dengan cara yang penuh besederhana dan yakin bahawa Allah itu sentiasa d sisi. Setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Lambat atau cepat akan menjadi pengubat setiap duka.
 
hidup aku bagi aku sudah penuh dgn warna yang suram bertahun yg lalu. Namun berpegang pd tali Allah, aku kini bersyukur dgn kurniaan yg ckup besar buat aku yg hina. Aku percaya hdup pasti akan diduga, doa aku tatkala saat itu tiba, aku bakal gagah dan teguh seperti Aisyah R. A
 
untuk kalian yg senantiasa merasakan hidup kalian yg paling sengsara, diri kalian yg penuh derita..berpaling kepada mereka di sebelah sana..mereka yg tidurnya tidak pernah lelap dek gangguan pelbagai senjata..mereka yg dpt meneka maut d dpn mata..anak-anak kecil yg hilang ibu bapa, sanak saudara sekelip mata..mereka yg tpksa bertarung nyawa demi menyelamatkan maruah bangsa dan agama..hangat darah mengalir mmbasahi tubuh mereka..apalah sangat derita kita..
 
dikurniakan kepada kita nikmat Iman dan Islam. Itu yang mmbezakan di antara kita. Iman membuatkan kita yakin adanya Allah dan Islam menjadikan kita manusia yang lebih bertamadun..maka apa perlunya kita menangis, meratap, menyesali sesuatu yang berlaku..menangisla sepuasnya namun bangun, bangkit dan jadikan ianya sebagai satu permulaan hidup yang baru..Allah tidak akan mengubah nasib seseorang melainkan kita sendri yang inginkan perubahan.
 
Sayangi kedua orang tua yang masih ada, doa dipanjatkan bagi yang sudah tiada..insyaAllah yang terbaik untuk kita..