A Step To Remember

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My Hero

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Selasa, Disember 13, 2011

rutin da berubah..

sdg memerhatikan si manja tdo..tkedip2 mata die..hihi..geram aku tgk..hurm..since bsalin ni rutin hdup 100%berubah..selain mnjalani tempoh bpantang, waktu tdo adalah perkara plg ketara sekali btukar..wat masa ini aku 100% BF..alhamdulillah aku belum lagi mengalami masalah bengkak susu memandangkan azeem sgt kuat menyusu..hinggakan susu aku x sempat nk bngkak..dsbbkn die kuat menyusu la aku susah nk tdo..waktu mlm aku akan bjaga kdg2 smpi ke subuh x tdo..kdg tu die bkn hsap sgt tp bak kata org2 tua die suka "mengombeng"..i.e, suka bgayut kat puting..kalo aku tarik puting tu sah2 die melalak..so, tpksela lyn sampai die betul2 lena..

azri pn aku tgk since ade bby ni da pndai bdikari..kalo dulu masa bdua stp kali nk mkn aku kena hidangkan..baju2 kerja die aku kna sediakan..nk tdo pn tggu aku msk bilik skali..*mengada plak bunyinyer*..tp skrg seme die uruskn sndri..waktu mlm plak abis jer mengacau azeem, die akan tungku kn aku..hurmmm, kesian gak tgk die..tp bgus gak kn..sesi pembelajaran mnjdi seorang ayah..hihi..

arini genap 2 mggu umur azeem..which mean genap 2 mggu jugak aku bpantang..tp dsbbkn csec, aku still kena bhati2 gak even slps 44 hari esp dlm pemilihan makanan n dlm melakukan aktiviti2 berat..luka d kwsn csec ni da kering tp yg dlm tu la kna jge..nk bgerak kuat sgt pn terase lgi perit die..

wat masa skrg aku kami bdua sdg mencongak2 samada tuk terus menetap d rumah fmly aku @ kembali ke rumah sewa..masih belum da kata putus..tp mak ayah aku da mula mgharap spy aku menetap d cni..asyik2 duk ulang.."kesiannya la cucu nenek ni kalo dpt pengasuh yg jahat.."..heh..mcm aku x tau taktik diorg tu..tp tggulaa..masih da mase lgi..azri nmpaknya lebih berat tuk bdikari..tp ble memikirkn keselamatan azeem, timbul gak rase bbelah bahagi..hurmm, tgkla nnti cmner..

mulus jer wajah die tgh tdo..haiihhhh..baru aku tau indahnyer perasaan mnjadi seorang ibu..kdg2 aku rase malu..d sebalik dosa2 yg bnyak aku lakukan, Dia masih lg mmberi aku kebahagiaan..terima kasih Allah atas kurniaan-Mu ini..insyaAllah aku akn mnjaga n mndidik amanahMu ini dgn akhlak yg tbaik..

Rabu, Disember 07, 2011

tahun baru..kehidupan baru..

assalamualaikum semua....

wah, mcm ramai je yg bce blog aku kn..
hurmm..nk start dr mana yer..dah lama sgt x berblog..
blog blogger2 lain pn da mcm2 citer.. x sempat lgi nk bce..
ok, meh citer ttg khidupan aku sekarang..
iyer..spt mana yg korang tahu, sempena thn baru Islam, aku akhirnya bgelar seorang ibu pd 29.11.11 yg lps bsamaan 3 Muharram 1433Hj..
perasaan???xyah ckplaa...kesakitan melalui proses contraction selama hampir 16jam dan laluan yg da tbukak smpi 8cm d mana akhirnya dktor memutuskan utk c-sec dsbbkn jntg bby aku mkin lemah semuanya hilang sebaik sajer aku dgr baby aku menangis..sesungguhnya kuasa Allah itu mmg besar..ditutupnya segala kesakitan  seorang ibu itu dgn sekelip mata melalui sebuah anugerah yg maha indah..
alhamdulillah zuriat yg dtunggu lahir dgn sempurna..
Muhammad Azeem nama yg kami pilih..Muhammad bermaksud "Yg Terpuji" dan Azeem bermaksud "Pelindung,Yg Melindungi"..moga die mmbesar sesuai dgn makna namanya..
bnyak menda lgi nk story tp wat masa ni biarla setakat ni dulu..
mak aku ckp org bpantang jgn mngadap laptop sgt..kang migrain..
xtaula betol ke x..hihi..
niway, nilaa gambar putera serta buah hati kami..
terase lengkap jer hdup aku skrg..
Muhammad Azeem  B. Mohd Suhairul Azri
buah hati umi & walid..

Khamis, November 24, 2011

after EDD..

hari ini..24/11/11..
bru blk dr klinik..dsbbkn aku agak bosan n hampir2 meroyan da duk kt umah nie, aku amik keputusan utk bjln kaki ke klinik..x jauh pun..kalo d UIA dlu ibarat dr Halimah College ke Law Faculty jer..tp plus kali ni smbil mengusung perot yg 10 bln ni..mak aku punya mmbebel xyah ckplaa..dah la musim2 ujan nie..n spnjang pjalanan aku aderla  2, 3 bijik kenderaan bhenti n nk tumpangkn aku..agaknyer dlm hati diorg mesti bkata2.."bini saperla ni..mengndung pn kena jln kaki dlm ujan2..kejam tol suami die"..hahaha..x pasal2 azri kena umpat..

smpi jer klinik, nurse tgk aku termengah2..ble aku bgtau aku jln kaki sekali lagi aku kena bebel..tahan jer la..pelik diorg nie..aritu diorg gak suh aku bnyk bjln..ble aku bjln diorg plak mmbebel..ntah hape2..

semalam..23/11/11..
subuh tu aku rase sakit sgt d pgkal rahim..sakit yg xleh nk dgambarkn..lgi sakit dr senggugut..aku try la btahan..tp dlm kul 7 lebih aku x thn sgt n mengadu pd azri..die trus bwk aku g klinik..sib baik klinik da bukak..after scan diorg tgk air ketuban aku tlalu bnyak n berat baby 3kg..so, diorg risau baby lemas trus refer aku ke HTAA..

smpi ke HTAA, after 3 jam lebih menunggu bru la turn aku d panggil..then trus kna wat CTG..kt sejam gak la aku tbaring atas katil kt situ..mmg pengalaman ngeri btol la dlm hdup aku..d wad risiko rendah tu kebanyakan seme ibu2 yg hampir bsalin..kt sbelah katil aku, kakak tu da tbukak 3cm n ader pndarahan..ble doc akp die nk cek jln aku da seram sejuk coz kakak sblah katil aku tu mnjerit mcm nk kena rogol jer mse doc cek jln die..aku dri rase seram sejuk trus shaking..mse doc suh aku relax, aku cuba bce doa nabi yunus smbil tgn aku erat pgg besi katil..sesungguhnya sakit giler mse cek jln tu..rase nk terajang jer doc tu..jdik aku fhm la kalo kakak tu smpi mnjerit2..cuma aku cube btahan n ingatkn diri..sakit cmner pon cbe jgn mjerit n kalo nk mjerit pon sbb nama Allah..itu lebih baik bgi aku..

hasil dr cek jln tu, laluan aku da tbukak 2cm..tp denyutan jntg baby masih bgerak normal..dsbbkn aku xder masalah darah tggi n kencing manis, so doc suh aku blk dlu..diorg ksik aku post date smpi 30hb nie..kalo x sakit jugak bru diorg msuk ubat..

hari ini..24/11/11..
aku ingat lps abis check up nk jln kaki smula blk ke rumah..alih2 tgk mak aku da dtg..heh..so, kena la naik keta..ader 6 hari lgi before tarikh aku "dpaksa" bsalin..harap sgt baby aku ni kuar sblm tarikh tu..kalo boleh biarla semenyer bjalan secara normal..aminnnnn..

Isnin, November 21, 2011

~41 weeks~

da hmpir seminggu x hapdate..
n da sehari slps tarikh due date..
kesimpulannya my due date is not the due date..
hahahaha..aku da nk meroyan nie..
bukan sbb aper..bosan giler da duk kt umah nie..
menyesal plak g amik cuti awal2..
tp kalo x amik kang, x cukup kaki tgn plak wat keja..
tp ble pk2 bagus gak aku bz..cpt sket aku bsalin kot..
ni duk kt umah x wat keja ape, 2 yg die slow jer..
puas da aku bkawad dlm umah nie nk suh tbukak jln..
tp xder xder ape2 pon lgi..
tp alhamdulillah setakat ni die bgerak secara normal..
aku plak mkin teliti mengira gerak die..yerlaa da overdue ni risau jugak kn..

since duk kt umah nie, nurse bkunjung hari2 ke umah aku..
check BP, urine n check perot..
bgus gak kan..hehe..xde la aku risau sgt..
doc kasik aku extension seminggu..
if sabtu nie si kecik ni x kuar jugak diorg akn admit aku trus ke HTAA..
ble da msuk situ phm2 je la kan..of coz la ksik msuk ubat..
aku x mgharapkn apa2..cuma doa aku moga si kecik ni lahir dgn selamat..
x kesahla cmner pon caranyer..*if possible biarla normal*

pd rakan2..selagi xder kuar apa2 status tu maknanyer aku belum bsalin lgi la yer..
hehe..xper, aku tau korang seme concern psl aku..appreciate sgt2..
doakan kami bdua yer..anak aku mmg sah ikut aku..
die nk duk 10bln dlm kandungan ibu die..hehe..


Selasa, November 15, 2011

menanti anugerah..

aku da amik leave awal smmgu dr due date aku..
bosan jugak duk umah ni rupenyer..sib baik da bband kn..
hurmmm..da 39 mggu lebih..masih belum da tanda2 si kecik ni nk kuar..
air selusuh dr ustaz, dr 'suami', air kelapa, air rambut sndri seme aku sdg amalkn skrg ni..
mgkin die nk kuar pd tarikh due aku kot..20.11.2011..
xtaula aku..mcm2 perasaan ader skrg ni..
resah, takut, teruja, bdebar2..seme bcmpur baur..
tiap2 mlm sblum tdo aku mntak maaf ngn azri..
hehe..iyerla takut jugak kn..
td pn borak2 ngn mak aku, trus aku mntk maaf ngn die..
mak ckp aku xde dosa ngn die..jgn risau..
hurmm..sebak plak rase..aku tau aku bnyk dosa ngn mak..
tp hati mak kan..aku pn dah mula memahami hati seorg ibu skrg..
moga anak aku nnti akn jdik anak yg soleh..
penyejuk mata, penawar d hati ayah n ibunyer..aminnn..

Khamis, November 10, 2011

penantian 1 penyeksaan..

39weeks..
smlm p check up lgi + scan..
doc bru perasan yg spnjg 9 bln lebih ni berat bdn aku hanya naik 7kg..
tp ble da scan die ckp bby aku shat jer..tp mgkin kecik sket..
alhamdulillah lega dgr..tp mse scan smlm punyela aktif..
doc nk amik gambar pn susah..kaki duk menendang2 jer..
hehe..comel jer aku tgk..
x sabar btol nk jumpe dgn si kecik nie..;)
next wik last appoinmnet aku..if aku x bsalin gak diorg ksik lgi seminggu..

hurm..esok 11.11.11..
hehe..aku mgharapkn utk si kecik ni kuar esok..
selain dari tarikh esok yg agak cntik, esok juga hari jumaat..
org kata beranak hari jumaat ni sejuk..xtaulaa..org kata..
ntah betol ke x..wallahualam...
tp 2laa..smpi skrg pon msih belum da tanda2..
so mcm mustahil la aku beranak esok..
mybe si kecik ni msih selesa d dalam..
dats why die xnk kuar lgi..xperlaa syg..kuarla ble awk da sedia nk kuar..

aku pn da apply cuti..dis wik last aku keja..
kalo ikutkn nk jer aku keja smpi betol2 nk dekat bsalin..
tp apakan daya..diorg ni xnk memahami..
selagi aku ade kt opis ni selagi 2 la duk heret aku p miting laa..
p discussion laa..siap da ajak p outstation lgi..
kot yer pn agak2 laa..mmg la aku x bsalin lgi tp nk heret aku jauh2 mmg x larat laa..
ni bjalan pun da buruk terkangkang2..nk plak duk dlm keta lama2..
haiihhh..x kuase aku..jdik dr aku sakit kepala baik aku amik cuti..
so next wik bmula khidupan aku d rumah...
eeeiiiii..ngeri gak yer cuti lama2..mau tepu otak..
xkesahlaa..jnji bleh rehat secukupnyer..

syg...cptla kuar..umie x sabar da nk tgk muka awk...nk peluk awk..nk cium awk..
ya Allah..Kau permudahkan laa segala-galanya...

Selasa, November 08, 2011

sesak

pentingkan diri sendiri..
itu yg sdg aku lakukan skrg..
pelbagai masalah timbul d saat2 aku sdg mghitung hari..
lemas..sesak..lelah..bosan pn sama..

salah ker aku pntgkn dri??
iyer..mmg salah..sbb aku yg harus pikul tggjwb nie..
tp smpi bila?..smpi bila aku boleh merasa lega??
sgt egois bunyinyer..aku tau itu..

kpd kamu2..tlglaa bgi aku ruang..
izinkan aku melalui detik2 ini dgn tenang..
aku pingin tidur yg lena..
aku damba suasana selesa..
bkn utk aku..
tp untuk si kecik yg msih belum tau apa2..

Jumaat, November 04, 2011

mnjelang 10 Zulhijah..

...
dah nak raya dah..tp mood raya 2 xder..
mgkin mood bdebar2 tuk beranak nie lgi kuat..
hrp2 sempatlah aku mkn sup tulang dlu..
puas da pujuk si kecik ni keluar 11.11.11..hehe..
demand plak mak die nie kan..

......
hurm, hampir seminggu d rumah fmly aku..
alhamdulillah azri bleh sesuaikan dri..
smpi aku plak x larat mndgr die mengusik acik..adik perempuan aku..
bleh thn gak mulut si azri ni duk sound si acik 2..
kdg2 nk gelak jugak..kelat je muka si acik kena perli..
nsib awk la cik..dpt abg ipar kuat mmbebel..hehe..

......
td tsadung d butik kat Malay Town..
ape nama kdai tu ntah..hajat nk survey set bsalin..
tp tetibe tnampak baby gap yg sgt comel..
aku pn bli la 3 pasang...hahahaha..mau ader yg mmbebel jap lgi..
nak wat cmner..lumrah ibu2 kot..suka wat aksi 'TER'beli..

.....
slmt mmbuat persiapan aidiladha seme..
mgkin x semeriah aidilfitri..
tp ketahuilah aidiladha lgi besar makna sambutannya..
moga sama2 kita hayati makna pengorbanan di bln mulia ini..

Selasa, November 01, 2011

It's Nov!!

my due date is on 20th Nov..
meaning da 19 hari lagi..
since skrg aku dduk dgn my parents, agak jauh la pgi n ptg berulang ke opis..
n melalui highway agak menakutkan aku sekiranya blaku apa2 d tgh2 jln..
memandangkan cuti tahunan aku masih bbaki 20 hari maka aku merancang tuk start bcuti pd 14hb nie..
itupn kalo masih belum bsalin..

segala2 kelengkapan bkaitan bsalin aku da sediakan..*aku rasa laa*..
td pn bru collect GL d HR office..iyer, aku nekad bsalin d HTAA..
hrp2 bsalin d gomen hospital tdk mmberi pengalaman buruk pd aku..

atas meja masih lgi bnyak fail yg perlu disettlekan..
hopefully aku bleh bereskan yg mne urgent before aku bcuti..

hihi..tkejut sekejap sbb tetibe si kecit ni menendang..
mgkin die tau ibunya sdg menulis bkaitan dgn die..

x sabarnyer nk jumpe si kecit niiiiiiii!!!!!!!..(^_^)

Isnin, Oktober 31, 2011

dont pray2 haaa..

seorang gadis sdg cuba menarik phatian suami tchenta..
smlm sungguh berani die berebut dgn aku..
secara terang-terangan dan tanpa rasa segan silu..
aku cuba pertahankan hak aku..
sang suami plak suh mengalah..anggap saje gurauan..
hoooooo..mana bleh bro..lu suami gua..
haa kan da hangin nie..
kalo takat tlg hidangkan lauk aku masih mampu btahan..
tapi kalo da sampi suap menyuap isteri mana x hangin...
nk plak aku sdg berbadan beso cenggini..
mmg sensetip x hengat la kan..
smlm siap menangis2 lgi nk ikut suami aku blk..
bnyak cntik muka die..

kpd ika..
sila sedar diri yer.. u hanyalah budak hingusan..
jgn cuba bmain dgn api..x kesahla u baru berusia 3 tahun pon..
i ttp jeles tgk u bmanja2 dgn suami i..
dgn i pn suami i x pernah suap2 tau..dgn u bleh siap beriba2 lg..
ingat..i akn ptahankn hak i..
lps ni jgn mengada2 nk menggesel2 ngn suami i..

sementara waktu..

sudah bpindah ke rumah bondaaaa....wat sementara waktu ni laa..
abis bpantang nnti insyaAllah kami bpindah semula ke mahkota aman..
rumah sewa aku diambil alih oleh pn. ilma..juga wat sementara waktu..
nnti suami die da dpt kuaters, diorg pn akan pindah dr situ..

p/s: ilma..jge 'rumah kami' elok2 yer..hehe..

so, wat sementara waktu ni jugak kami berulang alik la dr bkt sagu ke tempat kerja..
aku da tbiase..so, xder la rasa jauh sgt..lalu highway la katakan..korang ader??haha..
tp sian kat azri laa..agak jauh jugak nk berulang ke bandar..tp tpkselaa..
demi si kecik yg bakal keluar bila-bila masa je ni kan..

haa..dlm jauh2 tu, td azri col..
ader game mlm ni..kt kg.tiram..
wahhhh..hangin jer aku dgr..agak lama da die x bfutsal..
kalo x salah aku since aku msuk 7bln die da stop kuar mlm..
ni tetibe plak kwn die col ajak main..mentang2 da duk umah mak aku..
so, die berani la nk tggalkan aku kt umah..
tp aku setuju jelaa..sian kn..dah lama die gantung kasut futsal die..
bdn pn mkin kembang aku tgk..hehe..

well utk aku..masih lgi dlm kondisi yg sama..batuk2 yg bterusan hampir 3 mggu..
tp masih belum ada tanda2 nk bsalin..*aku pn xtau sbnrnyer cmner tanda 2*
cuma sbb da duk ngn mak aku ni aku rasa selamat sketlaa..
kot sakit tgh2 mlm at least die tau nk wat ape..
tp yg syiok duk ngn mak ni everything is ready....hahaha..
siap2 nk p kerja tgk2 da ader sarapan atas meja...
waahhhhh..teringat plak zaman anak dara dolu2..
blk kang sah2 mak aku da prepare tuk dinner..
indahnya hiduppppppp..hehehe...

Jumaat, Oktober 28, 2011

kebas tekak

arini gagah juga ke opis setelah tkulai d separuh jln smlm..
iyer..masih batuk2, muntah n selsema n 'tbabas'..haha..sungguh x selesa..
susah tol nk jdik mak org nie..bru sedar bnyak sgt dosa kt mak..

aku da msuk minggu ke 37..
tp slalu la mndgr ayat2 sebegini..

> ni gemuk ker berisi?
> eh, da 9bln??mcm 5,6 bln jer perot tu..
> lmbt lgi nk bsalin ni..muka x kembang pn..hdg pn x merah..

ntahla..xtau nk komen..
bsyukur la jugak sbb mgkin aku spesis yg x brp nk kembang kot..
mybe jugak sbb anak sulung..
tp apepon aku sgt letih skrg..dgn simpton yg ntah ape2 nie..
perot yg mkin mmberat n mncucuk2 ke bwh..

smlm p check up..aku kn DAILY check up skrg..*buhsaaan*
BP aku naik n hampir2 tuk ke darah tinggi..n aku kurang air dlm bdn..
so, doc advise tuk pantau gerak anak dgn teliti..
n if batuk2 aku ni mnyebabkn pedih ulu hati die suh segera ke hospital..
tkut baby lemas dlm perot..
ngeri jugak dgr..so, skrg sgt meneliti si kecik ni..
lmbatnya 20hb Nov..biarlaa die selamat hendaknya..

Selasa, Oktober 25, 2011

Deep Down Inside..

bersendirian d opis..
seme org amik cuti trus smpi deepavali..
huh..nyampah..

batuk x elok2 lgi..perit tekak2 ni..
tp alhamdulillah demam da kurang sket..
n da x muntah2 lgi..cuma msih xde selera makan..
mak aku ckp mgkin tanda2 nk bsalin da kot..
gulpppp..bsalin???series aku cuak sgt..
ntahlaa..ape yg mmpu aku bygkn skrg ni perasaan nk bsalin 2 mcm aku sdg bdiri di ketinggian 30kaki tuk wat flying fox @ absailing..
iyer...mmg x sama pun..tp sbb ni 1st time kn so dlm hdup aku psaan plg ngeri adalah ketika itu..
so hanya itu yg mampu aku bygkan..

tiap2 mlm skrg ni aku x putus2 bce surah yassin..
moga dpermudahkan segalanya..n moga anak kami ini lahir sempurna n sihat..
bmcm2 igauan ngeri bmain dlm kepala..biasela setan kan..

aperpon tiada yg lebih berhak tuk aku sandarkn harapan selain dr Dia..
Dia Yg Maha Pengasih..Dia Yg Maha Pelindung..
hanya pada Dia aku serahkn segala-galanya..

Rabu, Oktober 19, 2011

Again..n again..n again

td p check up..
berat bdn maintain..doc tulis, 'weight static' = x bagus..
n lately ni aku selalu kepitaman n keloyaan..
mcm ala2 awal prgnancy dlu..cuma x muntah2 laa..
doc advise tuk check BP n Urine DAILY starting esok smpi next week..
since perot aku pn da keras n doc risau kemungkinan da tanda2 nk bsalin..
hahahaha...sukanya aku..%#4$@..ohh, bkn mncarut yer..itu sekadar luahan perasaan..

Isnin, Oktober 17, 2011

mghitung hari..detik demi detik..

mggu ke-35..

kdg2 tgh bjalan bleh freeze skjap sbb aku leh rase kpala die sdg mncucuk2 di pgkal rahim aku..
ngilu jer rase..dan2 rase nk tkencing yg amat..hahaha..indah kn rase tu..
tiap kali merasa perasaan itu aku akn usap perot ni n sambil ckp..
"subhanAllah..syg...slow2 yer..sian umi nk jalan..kalo nk main2 pn kita main jap lgi yer.."

azri plak lately ni sbuk duk tanye ble baby ni nk kuar..
asyik mngosok perot aku n bisik kt anak die suh kuar cpt..
konon2 x sabar sgt la tu..geram gak aku..
sesuka ati jer nk suh anak die kuar awal..kita yg kecut perot ni die x tau..
kot nnti anak da kuar die plak duk keras tido..mmg saje crik psl la kan..
hopefully die memahami tggungjwb die sbg suami n ayah..

Nov ni kami akan bpindah ke umah mak aku..
bkn tuk selamanya..just preparation tuk bsalin n bpantang..
azri risau die tak mmpu nk handle situation kalo tetibe aku nk bsalin..
aku pn x yakin ngn suami aku 2..hehehe..
lgpun mak aku mmg insist tuk kami duk ngn die da next month..
sng die nk pantau..sib baik suami aku ok..so, kitorang follow je laa..

alhamdulillah bos aku pn da x bbunyi suh aku oustation..
aku mmg x larat nk travel jauh2 daa..sakit pinggang duk lama2 dlm keta..
cuma yg senak skrg kena settelkn seme keja before due date aku..
leh tahan gak diorg nie..hurmmm xper2..pelan2 kayuh..

Jumaat, Oktober 14, 2011

bdua lebih baik..tp btiga lebih indah;)

azri ajak mkn steamboat mlm nie..
dr kelmarin sibuk nk mkn steamboat..
tekak aku plak x lalu..lgipun x larat da nk heret perot ni..
rase nk lepak kat umah jer..
tp dek kesian ke dia stuju je laa..
lgpun ble pk2 blk x lama da kami nk mnikmati hdup bdua..
lps ni da btiga mesti susah nk kuar mkn2 kn..
so, enjoy la saat2 bdua ni selagi mampu..
tp dlm masa yg sama x sbar sgt nk tggu saat btiga;)

Rabu, Oktober 12, 2011

PC dah lama simpan wei...

dek krn slalu wat kes yg mncabar..jdik masalah budak2 aku rasa kecik jer..
ayat mcm bagus jer kn..hahaha..well, bajet bagus itu perlu..

xderla masalah kecik mana pun..tp kalo dibiarkn menyusahkn aku plak..
kdg2 aku rasa aku bnyak wat kerja amal jugak d unit ini..
maksudnya kerja2 d luar tugas hakiki..

cnthnya begini..semua situasi akan dimulakan dgn ayat...
 "Pn dulu loyer kan..nk tanya sket bleh..

situasi 1..

sy da bli rumah tp smpi skrg rumah x siap2..bla bla bla..

situasi 2..

sy da kes kt mahkamah mggu dpn..kes die cmni....bla bla bla..ape yg perlu sy jwb yer?..

situasi 3..

mak ayah sy da meninggal..aderla sebidang tanah..cmner nk wat pindah milik..?

situasi 4..

sy pegi ECM ngn kwn sy, lpas 2 diorg suh sign borang nie..tp sy x guna pn produk nie..alih2 sy dpt surat loyer..sy x tau nk wat aper..tlg la sy..*muka sebek2 smbil suara teresak2..*
(ini kes yg melibatkn student yg slalu tperangkap ngn salesman..esp dr LinguaPhone..)..

n bnyak lagi la situasi2 yg seangkatan dgnnya..

aku rase kalo free legal advice given 2 da staffs n students ni boleh dmasukkan dlm SKT aku, mau KPI aku la plg tggi skali..asyik duk kna tanyer soalan yg bukan2 jer..

ohh, 2 x tmasuk dgn yg dtg ke opis bwk SnP diorog n suh aku semak yer..mind u, da ader 5,6 SnP yg aku semak..n balasannya adalah sepotong buah jambu..hahahaha..2 kira rasuah ker?uupppsss...shhhhhhhhh..


aku rase aku ptut wat bil la skrg..fees for legal advice..kijam x?..hurmmmm..

Selasa, Oktober 11, 2011

kejutan + harapan..

tkejut dgn panggilan sang suami..

suka2 ati buat perkara di luar pengetahuan aku..

pndai plak die col aku bgtau dgn semanis mungkin..

eeeiiiii..azri nie kan..

tp dlm masa yg sama aku bdoa moga ada rezki die di situ..

Isnin, Oktober 10, 2011

sy rinduuuu..

rindulaaaa....

sejak dua menjak nie asyik teringat jer..
tp x tau nk luah kat saper..
xder org yg paham..
azri??huh..jauh la nk paham..
tpkse la mnjeruk perasaan sndiri..

aku rasa kalo dpt bjumpa skali pn jdik laa..
dpt sentuh, dpt belai apatah lgi..

ni kami performed d mlm gema gangsa 2005..
d dewan convo UIA..
rindu sgt suasana masa ni..

demong..sy rindu nk sentuh awk..
sy rindu nk belai awk..
sy rindu nk bsenandung dgn awk..:(

Khamis, Oktober 06, 2011

si luncai..

sikap aku yg agak sukar utk memaksa adalah satu masalah besar sbnrnyer..
aku bcakap dr segi kerja laa..kalo dr sudut peribadi kna tanya azri laa..
hurmmm, bgi aku dlm kerja semua kna professional..
kalo task itu utk aku, aku akan pastikan ianya siap sblum due date..
tp kalo task itu utk aku ttp melibatkan bnyak pihak ianya agak sukar utk disiapkn..
sbb aku perlu follow up dr pihak2 tersebut utk memastikan kerja aku siap..
tp yerlaa..kalo aku da follow up 3,4 kali takkan kau ingat aku xder keja lain nk kejar menda yg 1 je..
nyudahnyer aku gagal siapkan task itu sblum due date..so nk salahkn saper?
siapa aku utk menyalak dpn muka mereka-mereka tiap2 ari?
eh..details yg sy nk tu dah ader?
scope yg awk perlu wat 2 dah siap ke blum?
draft yg aritu dah anta?
hellowww..ini bukan kerani2 yg perlu aku tegur stp hari..
semua sepangkat n ader plak yg lebih tggi dr aku..
xperlaa..aku pn da nk tberanak..lps semua dkat aku..
kot aku rase muak n bosan nnti tggula smpi aku lps bpantang nnti ek..

Rabu, Oktober 05, 2011

preparation..

bru jer lps check up td..
si kecik da brusia 33minggu ++..
alhamdulillah..die mmbesar dgn sihat..
berat aku pn naik secara normal..
n td dpt skali lgi suntikan ATT kt bahu nie..
sampai la ni duk lenguh lgi..
seriau jer nk angkat tgn..
baru cucuk bahu kn..belum jahit bsalin lgi..*ngerinyer...*

brg2 keperluan baby yg general aku da sediakn..
seme letak dlm keta..in case anything happened kn..
mmg awal lgi cuma bsiap sedia..
cuma nk crik brg2 aku plak..
skrg tgh survey set bsalin..x sure yg mne elok..
ramai suggest Leesa Formula..da plak suh amik Mustika Ratu..
aku pn x tau yg mne ok..tp yg pasti aku xnk menda yg minum2..
aku mmg fail bab2 minum ni..kalo kapsul xpe..
rasenyer wekend ni perlu mnjelajah lgi..
nnti da sarat aku x larat da nk bjln..

hurmm..nk post gambo hero aku skali lgi..
x sabarnya nk jumpe si kecik ni..

~my little hero~

Jumaat, September 30, 2011

Kelija meh..

esok UMP Konvo..kali ke brp ntah..hahaha..
x alert sungguh aku ni kan..tp yg pntg konvo laa..
sbg universiti baru mmg terasa sgt pbezaan pesta konvo d UMP ni..
se 'islamic2' UIA dulu pn aku rase meriah gak konvo die..
tp kt cni sgt suram..sesuram cuaca ptg nie..
mgkin sbb jauh @ x ramai student sgt kot..
ntah..aku pn x wat survey..tp yg pntg x best sgt laa..

so, esok bmakna aku kerja..
aku d tugaskan mnjaga student2 yg nk msuk ke dewan convo..
masih tugas yg sama spt thn lps..
bleh tahan gak la rase nk tkeluar anak tekak mnjaga student2 ni kn..
nk suh diorg beratur ikut fakulti, ikut CGPA, ikut nama..mcm2 laa..
tp esok x taula aku larat ke x nk keja smpi sesi ptg..
dgn perot yg tboyot2 nie, agak mncabar la nk bjln ke hulu hilir..
kita tgk la cmne esok yer..

n ahad aku tpkse btolak ke KL..
coz da miting mlm 2 d Pan Pac KLIA dgn Board UMP..
giler kn miting mlm2..ahad plak 2..mmg diorg ni giler..
pastu isnin pagi da miting d Putrajaya..ohh tensen2..
time2 ni aku bdoa moga cptla aku beranak..x sabo nk cuti 3 bulan..
tp ble pk soal beranak..adehhhh..
mcm2 pengalaman da aku dgr...ngerinyer..
hurmmm..itula pengorbanan yg perlu d hadapi oleh seorang ibu kan..
moga dpermudahkan segala2nya..

Berjangkit..

aku sedang d persalahkan oleh beberapa org dek krn pregnancy aku..
walaupun kedengaran spt agak x best tp aku ttp nk gelak..
sbb mereka2 itu pd awalnya sgt yakin dgn perancangan mereka..
tp kn Allah da janji..kalo Dia kata jdik, maka jdiklaa...
bak kata pn.qutaq, bukannya perot da sperma kn..bleh wat org bjangkit2..

ape2 pon aku ucapkan tahniah la pd bos, kak yana n azi yg telah disahkan hamil..
bos aku da nk msuk 3 bulan..
azi plak dlm 7 minggu..
k.yana plak bru jer wat upt smlm n positif..mybe dlm 5 mggu..
hehe..mknanya mereka bkal menimang cahaya mata serentak la thun dpn..
tp yg sengsaranya aku la..coz next year aku keseorangan d opis..
coz mereka mgkin akan bsalin pd wktu yg hampir sama..
maternity leave 3 bulan plak 2..adehhhhh...

Khamis, September 29, 2011

x selesa..

32 weeks..

perot duk menegang jer...
kt pgkal bwh nie duk mengeras sokmo..
nk bjln pn mengengkang2 da..buruk tol aku rase..
ni hdg plak duk sok sek sok sek..
penuh da bkul smpah blk aku ngn tisu..
x selesa sungguh..
si kecik aku ni plak agak slow bgerak..
kna letak speaker ni kt perot bru la die nk gerak..
ngada2 betol si kecik aku ni kan..
tp xperla..gerakan die wat aku sentiase senyum..
sbb stp kali die gerak aku tau die sihat kt dalam..

hish..tgk..x selesa..kna p toilet dah nie..
sok sek sok sek..

Rabu, September 28, 2011

memori..

since kejadian blog ku yg telah hang sebulan lps, bnyak jugak story yg hang..
dah xder mood nk story menda2 yg lps..
tgkla nnti..kot2 tetibe bermood semula..

just a short story about last wik..

24 sept..heh..ni tarikh aku diijabkabulkan dgn azri..
dgn erti kata lain tarikh aku sah mnjadi iseri azri..
dlm erti kata lain jugak, da setahun kami bgelar suami isteri..
tp xde la celebrate apepon..
cuma wat kenduri doa selamat sket..
ekceli mak aku wat kenduri 2 tuk pregnancy aku..
kalo dolu2 org wat lenggang perot..tp kn x elok..
jdik dr melenggang perot kami wat la knduri doa selamat..
so, kenduri doa selamat 2 wat skali la ngn anny kitorang..moga baby dlm perot nie selamat dlahirkn n our marriage juga d rahmati ke akhirnya..

ni 24 Sep 2010..
yg ni plak 24 Sept 2011..
masih lgi bdua..
insyaAllah Nov ni kami bertiga..;)

Selasa, September 27, 2011

gumbira..

akhirnya berjaya jugak menemui solusi bkenaan blog ni..
walaupun aku trpaksa mengorbankan beberapa perkara..

di antaranya ialah..
i.template coffee desk yg plg aku gemari n hampir setahun lebih bertahan..
ii..n yg plg pntg..url aku..aku terpaksa menukarkan website aku dr http://www.demong-lara.blogspot.com/ kepada website di atas..
iii. kesimpulannya, msalah yg aku hadapi hampir sebulan sebelum ni adalah krn kedua2 isu di atas.

so, kpd kwn2 n blogger2 yg pernah mmfollow aku mgkin kalian tdk akan bjumpe aku lgi jika korang xtau website di atas..so, pandai2 la yer..ceh, mcm hebat jer bunyi..haha..

x kesahla da org bce ke x jnji blog ni diwujudkan bertujuan meluahkn apa yg aku nk luah..
biaselaa..bkn seme org bleh ksik pinjam telinga kan..jdik crik solusi sndri..

well..bnyak menda nk story..jap lgi hapdet lgi k..
owhhhh..gembiranyaaaaaa hari ini...

Khamis, September 22, 2011

Kecewa + Sedey..

sedihlaaa...

blog ni sampai sekarang xleh nk view...
aperkah nasibku???..
haruskah aku tamatkan hayat TintaDemong ini??
banyak lagi perkara yang ingin di kongsi..
apatah lagi di saat-saat kelahiran si kecik ni..
tapi apakan daya..aku ni buta IT..
dah xlarat nk godek sana-sini..
hasilnya tetap sama...connecting sepi..
aku benciiiiiiii....

Khamis, September 08, 2011

~my hero~

sibuk sket 2,3 ari nie..
bos tarak...no komen..

hurmm..nk citer ttg my hero plak..
nop..bkn azri..tp another hero..
yes...my little hero..(^_^)

aritu konon2 nk scan lps raya..
tp dek kerana *selok2* kediri, sehari sblum raya aku ke w.y koo..
azri pon ikut skali..sgt obies muka selok kami..
selok nk tgk keadaan baby..
selok nk tgk jantina baby..
selok nk tau die shat ke x..
pendek kata..selok belaka laa..

alhamdulillah mse scan nmpak die shat sgt..
ckup sifat n aktif bgerak..
mula2 agak malu2 nk tunjuk muka..
puas doc goncang perot aku spy die alih tgn..
akhirnya die pn tunjuk muka..smbil senyum..
alahaiiiiii..bgenang air mata aku..subhanAllah..
Tuhan itu Maha Kaya..indah sungguh ciptaan Dia..
x dpt nk gambarkn perasaan tu..
aku pndg muka azri..smpi x ttup mulut die pndg screen monitor 2..
hehe..kelakar pn ader..

tp da best part was mse doc tunjuk gender die..
trus azri tarik muka..hahahaha..
as i said before, die sgt mgharapkan gegirl tp yg nmpak bebird..
sorila yer bang..nmpaknya hajat ayg yg tcapai..hehe..
whatever it is, kami bdua bsyukur n hepi sgt..
x kesah la girl @ boy..yg pntg die sihat..

putera kami..InsyaAllah...
syg..ayah n umi x sabar nk jumpa kamu..
moga kamu selamat dilahirkan n dpt bsama kami..
"Ya Allah..lindungilah zuriat kami ini..
berila kami kesempatan utk menjadi ibu n bapanya sehingga akhir hayat kami..aminnn"

Isnin, September 05, 2011

syawal 2011..

salam 7 syawal..
arini da mula bkerja..
tp d opis msih sunyi..
ramai yg masih bcuti..
sakan betol diorg nie kan...

syawal kali ni sgt bbeza..
mlm raya n pgi raya aku bbengkak mata..
kn da ckp aku ni cengeng..
walau umah mak sekangkang gajah..
tetap la syahdu ble dgr takbir raya..
puas plak si azri bwk aku naik kereta pusing2 kt taman umah die..
malu katanya kalo fmly die nmpak aku menangis..hehe..
tp ble pk2 smula mmg malu pon..tp nk wat cmne..
air mata 2 bkn bleh d tahan2..

raya thn ni jugak aku xdpt ke rumah kwn2 spt biase..
kalo dlu abis bkt goh, pnching, sg.lembing n smpi ke bndar aku pegi..
tp thn nie yilekkkkk..
raya ptama ke rumah sedara-mara belah azri..
raya kedua ke rumah sedara-mara belah aku..
raya ketiga & keempat kami ke melaka, melawat tok sedara belah aku..
raya kelima, kami ke johor..hantar angah n wife blk mersing..

dgn perot yg tboyot2 ni mmg sgt penat travel jauh2 nie..
tp aperpon aku hepi sbb azri sggup bwk family aku ke semua tempat..
kalo xder die mgkin kami x smpi ke melaka n mersing..
sbb abah x bleh drive jauh2..thankx abg!!!..

n 1 lgi..aku da scan...hehehe...
bab tu nnti aku citer d entri lain k..;)

Isnin, Ogos 29, 2011

~Semoga Bertemu Kembali~

ramadhan terakhir..
ntah akan bertemu lagi @ tidak..
ajal n maut kan dtg dr Dia..
kita hanya mampu merancang..
tetapi sebaik2 perancangan adalah dari Dia..

ramadhan kali ni sgt berbeza..
ditemani suami, keluarga n keluarga mertua..
x lupa juga si kecik yg sdg aktif di dlm rahim..
sgt bahagia rasanya..
moga segala amalan yg tdk seberapa diterimaNya..

insyaAllah esok syawal menjelma..
walau rumah bonda hanya sekankang kera, pasti ade rasa hiba..
pertama kali menyambut syawal tanpa mereka..
di harap aku mampu menahan titis air mata..
iyer..aku kn cengeng..jgn lupa itu..

buat semua, sekali lagi lafaz diucap..
moga di ampun segala salah n silap..
kita hanya manusia biasa..
khilaf itu peneman setia..

"Eidul Mubarak Yaa Sahabatiiiiii.."

Jumaat, Ogos 26, 2011

Menjelang Syawal..

sunyinya d opis..
seme org sudah pulang ke kmpg..
dek krn aku org cni n bsuamikn org cni jugak, so aku x dpt cuti..
ari isnin nnti pon kna keja jugak..
kejam tol hukum dunia..tgkla aku ader anak nnti..
leh guna alasan pengasuh xder ker, taska ttup ke kn..

xder mood nk raya..sebabbbbbb..xbeli bju raya lgi!!!..
sakit hati ngn azri..nyampah!!..
hurmm...xper pgi raya nnti aku mintak maaf..

arini da start blk kmpg..blk kmpg??hahahaha...
sian kn..2laa..kawen ngn org dekat..xder feel betol..
oh yaa, thn ni angah dpt cuti..so lengkapla raya pkcik mamat n mkcik melor..
dpt beraya ngn anak menantu bsama bakal cucu..hehe..

lps raya nnti nk p scan..hehe..x sabo nk tgk si kecik nie..da 7 bulan..
hrp2 die sihat..n comel cam aku..mwahahaha..i comel tau..mse kesik laa..
n so eager to know my precious's gender..girl @ boy??
x kesah la mne2 pon..jnji die shat n selamat..
tp azri sibuk2 ckp anak die ni girl..nnti nmpk bebird bru pdn muka..haha

duit raya x tukar lgi..so, xder duit raya thn ni..leh guna alasan 2 x??isk..isk..
"makcik meskin laa nak..xder duit..makcik doakan kamu bjaya dlm hdup yer.."
leh x just ckp mcm 2 jer ble time bdk2 mntak duit..*series kijam*

kla, da bnyak mmbebel..so, d kesempatan ni nk wish seme yg mmbaca @ tbce blog nie..
i. Slmt Hari Raya Aidilfitri..
ii. Maaf Zahir n Batin yer kot da kata2 kt cni yg mgguris perasaan korang..series x sengaja..
iii. Moga bbahgia dgn yg tsyg d hari lebaran ini..
iv. Moga selamat tiba ke mana jua destinasi korang seme..
v. Yg mane kenal 2, jemputla ke rumah mak aku raya ni..kalo g umah aku mmg korang mkn angin jer laa..hehe..

Selasa, Ogos 23, 2011

pinjaman semata..

tsentak dpt berita dr pn. qutaq ttg anak rosi..
trus aku bukak fb rosi..
bayi perempuannya, shafy zahrra telah meninggal dunia..
rosi shbat aku mse d skolah smart..
n zahra baru berusia 3 bulan..

hurmmn, baru kelmarin rosi meletakkn video comel zahra d fb..
sebak betol mndgr brita nie..
apatah lgi rosi yg mhadap situasi itu..
d saat sywal bkal mnjelang..khilangan 2 pasti sgt d rasai..

tiada kata2 yg mampu menghilangkn rasa itu..
hanya doa moga kedua2 mereka tabah mnghadapi ujian ini..
sesungguhnya permata hati mereka sdg bhagia btemu-Nya..
n pasti mndoakan kedua org tua mereka dr syurga Allah..

Al-fatihah buat si kecil Shafy Zahrra..

Isnin, Ogos 22, 2011

projek berjaya!!!

wekend d rumah mak..

setelah agak kebas telinga diperli oleh azri, aku pn decide nk wat kuih raya jugak..
huh, die ingat aku x pandai ker???..malas jer sbnrnyer...
so, sabtu n ahad aku telah mnjlnkn projek dgn acik..adik aku ler..
seusai subuh jer trus ke dapur mnyediakan apa yg patut..

start dr kul 6.30 pgi smpi la kul 2 ptg...hebat x..
hahaha, hanya 3 jenis kuih yg org buta pn leh wat telah bjaya aku siapkn..
disebabkan biskut2 ni aku yg wat, so aku letak la nama sendiri..
i. biskut empeng jagung pelangi..sbb penuh ngn thousand yg kaler2..
ii. biskut kelapa bsalut coklat..sah2 la sbb die bsalut coklat kn..
iii. biskut cip murahan sedap..sbb sgt buruk rupa die..tp mse bbuka 2 azri ckp sdp giler..

sorila,  x smpat nk snap gambar sbb tgn pon pnuh ngn tepung, madu, coklat bagai kn..
rupe pn da mcm org meroyan..2 bru 3 jenis biskut..mmg aku teror kn...
tp berkat bjam2 kt dapur tu dptla kat 6 balang kuih..stp biskut aku wat 2 balang..
1 balang ader 150 biji..haaa, cer kira sket brp bnyak aku mmbakor kuih??..
malas la nk ckp kan..tp stgh balang da hangus msuk perot azri n adik2 aku..

sabtu ni nk smbung sket lgi..nk habiskn tepung n coklat serta bahan2 yg lain..
kot x mmg bkulat la nk tggu raya thn depan plak..
hajat di hati nk wat kuih tart n almond london..cewahhhhh..
berangan jer lebih..kita tgkla nnti cmner ek..
tp yg pntg aku telah mbjaya mmbuktikn pd azri..huh..
sengeh mcm kerang busuk jer tgk aku bjaya wat kuih bbalang2 tu kn..
tgk tgn la bro..*angkat kening sket*

Selasa, Ogos 16, 2011

cerita kedai kopi..

#1..
alhamdulillah..
kami d bdn2 kjaan n bdn bkanun telah menerima bonus arini..walaupn x la sbnyak rakan2 d sektor swasta yg mgkin mnerima 2,3 bln gaji tp memadaila utk topap2 duit raya..tp yg x bestnyer bonus pn kena potong kwsp..hishhhh..xleh terima betol..hurmm,sabar..sabar..

#2..
esok cuti..
esok Pahang akn bcuti sempena sambutan Nuzul Quran sptmana kbnyakkn negeri2 lain..tp pd negeri2 yg x bcuti 2 sila bsabar yer..hehe..so, sempena bonus yg x seberapa ni n esok cuti, mgkin akan ke bndar bsama bonda tuk mmbeli belah apa yg perlu..azri???oh tidak..die bukanla rakan shopping yg best..better die duk diam2 kt umah..kalo die ikut, 1 brg pon aku x bleh bli nnti..kalah menteri kewangan die punyer bajet..

#3..
my baby..
since last checkup..ni la kali pertama aku rasa sgt lmbat nk p checkup for da next appoinment..kna tggu bln 9 bru la bleh check-up smula..tp xder apepon sbnrnyer..iyerla, aku da tbiase sejak awal prgnncy kna p klinik 2minggu sekali, so ble senggang sebulan nie rasa lama plak..si kecik nie plak sepanjang ramadhan mmg x bmasalah..aku pn mmpu bpuase n berterawih spt biase..cuma time terawih 2 kdg2 geli la jugak..tgh duk qiam lama2 tggu imam abiskn surah, die plak sama sibuk menendang..hehe..x sabor plak nk scan..;)

#4..
iftar..
arini jugak azri ajak bbuka d luar..hoyey2..ni la kali ptama kami bbuka d luar spnjang ramadhan..esok kn cuti so xderla rase rush sgt kalo bbuka d luar..sbb wekend mmg dperuntukkan bbuka samada d umah family aku @ family die..x pk lgi nk mkn ape n kat mana???kt mne yg best ek...ade cdgn???

nie entri 1 Msia..seme kesah ader..ngeh3..slmt bpuase semua!!

Jumaat, Ogos 12, 2011

kesahnyer...

Salam Jumaat yang mulia..

pejam celik, pejam celik da hampir 2 minggu kita berpuasa kan..alhamdulillah aku mmpu menunaikan puasa tahun nie d sebalik keadaan diri yang sdg bbadan dua ni..Cuma 1 hari jer cuti..itupun sbb disarankan oleh doktor..xperla, yg penting kesihatan si kecik ni diutamakan..

hurm, berbanding tahun2 yg sudah, tahun nie 1 pon persiapan raya belum dilakukan..mcm bnyak jer menda nk buat kan..hehe..maksud aku 2 bju raya x beli lgi..kuih raya x buat tempah lagi..aku mmg fail bab2 buat kuih nie..huhu..sian azri..knp aku x rase nk wat seme 2??sbbnya yg ptama, aku da mmboyot..so, mmg xleh pkai bju kurung..jdik beraya dgn bju pregnnt jer laa..so, last minit nnti la bru beli..n yg kedua, mak mertua aku mmg buat kuih raya sndri..jdik, aku curik, amik hat umah die je laa...haha..bagus x dpt menantu cam aku??sib baik mak mertua aku spesis yg x cerewet..plg truk pon aritu die suh aku dtg umah die wekend tuk belajar wat kuih sama2..hihi..malu beta;)..

insyaAllah after raya, mak aku nk wat kenduri doa selamat..sempena 7 bulan..bukanla melenggang perot..just bacaan doa selamat jer..moga dpermudahkan utk 3 bulan akn dtg nie..n after raya 2 adalah september..i mean raya 2 mmgla september kan..n september adalah bulan ulangtahun perkahwinan kami (^_^)..kejap jer rase..mcm x caya da setahun kami menikah..*luv u abg*..hajatnya kenduri doa selamat 2 aku nk wat sama tarikh dgn ulangtahun kami iaitu 24.09.11..hrp2 mak setuju..

okies..itu jer tuk pgi..smbung bkerja yer..;)

Rabu, Ogos 10, 2011

~insaf~

berbicara dgn dinding mmg tiada penyudahnya..
tekak yg sakit menegakkn rasa diri..
namun balasan kaku..mmbisu seribu kata..

letih menyulam dosa..
kau tahu itu bukan??
kasihanila aku..aku perlu ke depan..

Selasa, Ogos 09, 2011

just updating!

panas...sgt mnduga iman d bln ramadhon nie kn..

last wik abah dgn yakinnyer mengait setandan kelapa muda..
kononnyer nk wat air kelapa tuk bbuka mgrib nnti..
aku tgk dr jauh jer..xlama pastu dgr suara mak mmbebel..
>>knp g kait buah kelapa 2??!..
>>nk wat mnum la bbuka nnti..kakak die kn suka mnum air klapa..
>>mmg la kakak die suka mnum..tp die mne bleh mnum lgi..
>>aikk..knp plak x bleh mnum??..
>>kalo abg rase x syg ke cucu..ksik la die mnum..

abah aku tkulat2 pndg muka aku yg tgk duk kt beranda..
>>x bleh minum yer kak??
aku sekadar sengeh jer..ikutkn hati ni meleleh dah air liur..
tp yerlaa..da mak aku ckp xleh mnum lgi..aku ikutkn jer laa..
nyudahnyer..ptg 2 wat jugak la air kelapa..sbb da kait kn..
tp aku just tgk jer..ganti mnum air teh o ais...hukhukhuk..

dis wik ke rumah mertua plak..
2 yg susah kawen ngn org dekat nie..hehe..
cadang nk KL next wik..tp x sure lgi..

oh yaaaa..gomen dpt bonus stgh bulan gaji..
alhmdulillahhhhhh..jadik la drpd xder kan kak rossss....

Jumaat, Ogos 05, 2011

heppy;)

arini puase yg sgt penat..
perot syahdu blagu keroncong..
puncanya dari aku sendiri..
since puase nie aku hilang selera sebaik sahaja waktu azan..
mgkin kerana dek penat memasak sejurus shja tiba d rumah..
d tambah lgi dgn kaki aku yg bsaiz 5' so x daya menampung berat perot..
sgt penat rasenye seusai menghidang lauk2 d meja..
justeru, aku hanya mengambil sebiji kurma n segelas air bali suam utk bbuka..

bsahur pon x selera..bru 2,3 suap aku da terasa nk muntah..
xtaulaa knp...kesian kt si kecik nie..ntah apa la tenaga die ader..

mgkin dek kerana muka aku yg x bmaya dr smlm, azri mghntar sms..

"arini kita blk bukit sagu yer..bukak puase kt umah mak..bwk bju lebih sket..stay smpi ahad"

waaaa..trus jer tsengih2 ala2 anak2 kecik yg bjaya puase penuh..
so, jap lgi blk umah kemas kain baju trus cabut ke umah mak aku..
mmg rase nk bsama mak pon..sbb letih sgt..letih n rindu..(T_T)
td da tepon mak..suka sgt dgr kami nk blk..pdhal mggu lps da blk..
mcm la kitorang duk jauh sgt..hehe..
trus die tanye aku nk mkn aper tuk bbuka ptg nie..
tanpa rase bsalah aku pon order...

"mak..nk mkn mee kari bleh..kerang bnyak sket ek.."

sgt x sopan kan..tp mak stuju jer..hehe..2 yg best blk umah mak..
x sabo nyer nk bbuka..hopefully bselera la bbuka nnti..(^_^)

Khamis, Ogos 04, 2011

~rona hidup~

ader dua jenis benda dr tempat yg sama tp akan mmberi reaksi yg berbeza..
cuba teka apa die???..

xyah susah2..meh aku ksik jwpn..

jwpn die....borang nikah n borang cerai...

td menemani seorg rakan d pjbt agama..
isunye..hurmm..biarlah rahsia....
tp sdg asyik menunggu nama dipanggil, ader la sorang pompuan ni msuk..
trus ke kaunter..aku bajet die dlm lingkungan awal 20-an...
"kak..nk beli borang nikah.."
aku senyum dlm hati..teringat setahun yg lalu..
aku pn melalui pengalaman itu..indah berbunga2 jer..

tp selang 5 minit sorang lgi perempuan dtg..
juga dlm awal 20-an..trus ke kaunter..
"kak, nk borang cerai"..trus kendur senyuman aku..
dlm hati btanya2..knp smpi nk bcerai yer..muda lagi..
ntah ader anak ke blum..sebak di situ..

takut juga melihat situasi2 d dpn mata..
even kita kena pcaya pd qada n qadar tp sbg manusia biase berat mata memandang berat lgi bahu yg menanggung beban..yerla, saper yg kawin tp nk bcerai..xder org yg mahu berakhir begitu..tp kalo itu yg tbaik, mgkin itula jln yg tpkse d pilih..

''Ya Allah Ya Tuhanku..kau berkatila perkahwinanku ini dengan rahmat-Mu..kukuhkan la ikatan kasih syg kami berdua..lindungila kami daripada bisikan dan godaan syaitan serta mereka yg berhasad dengki..aminnnnn..ya rabbal alaminnn.."

Rabu, Ogos 03, 2011

fenin laa..

bru blk dr klinik..
yer da hmpir kul 12..biasela klinik gomen kn..

bnyk menda x best arini..
urine msih lgi kotor..esok kna dtg skali lgi bgi sample..
BP low..n gula dlm darah x ckup..kecewa sungguh..
doc advise suruh bbuka..sbb tkut nnti pitam..
tp problemnyer aku x lapar pon..sygnyer nk bbuka..
sehingga saat entri ni d tulis aku duk renung lgi air soya yg aku bli kat esso td..
malu giler kat bdk kt kaunter 2..tp wat muka tebal jer..huhu..

bkn degil xnk bbuka tp masalahnyer aku mls nk ganti nnti..
xder anak pun culas, ni plak da ader anak nnti..haaaiihhh..
bbuka ke x..bbuka ke x..@_@

Selasa, Ogos 02, 2011

2 Ramadhan..

hari ke-2 kita bpuasa..

alhamdulillah, setakat ni aku masih boleh bpuase spt biase..
cuma si kecik ni dlm kul 3,4ptg nnti die aktif menendang..
xtau la nk bgi isyarat lapar ke aper..aku pn jdik tkejut2 d buatnya..

ramadhan ptama buat kami suami isteri..
x bnyak beza pon..cuma korum tggal sket..
msak sahur utk bdua tu sgt memeningkan..
nk msak sket kang mcm x ckup..
kalo tlebih kang tkut mmbazir..
nyudahnya, wktu bbuka aku msk lebih sket..
so sahur tu just hangatkn je lauk smlm..
azri x cerewat bab2 makan ni..jnji ader nasik..

terawih pon masih mampu dlaksanakan..
walau naik motor ke surau dgn azri tp rase itu sgt best..hehe
cuma bila msuk rakaat ke 6 tu aku da semput2..
kena bangun slow2..sakit pinggang..

hurm, esok check-up..
hopefully si kecik ni shat..
n my urine kembali normal..
aminnnnnn....

Jumaat, Julai 29, 2011

Menjelang Ramadhan..

tajuk mcm citer Upin & Ipin jer kan..hehe..
insyaAllah, kalo dpanjangkn umur, lg 2 hari umat islam akn bpuase..
djangka Isnin ni bmula la 1 ramadhan..
meaning ahad lusa da start terawih..

ramadhan thn ni bbeza sikit bgi aku..
yerlaa..ptama kali bpuase bsama suami..
kalo dlu ngn mak, abah n adik2..meriah jer..
skrg cuma kami bdua..janggal sket kot..

aperpon, azri da stuju nk smbut puase d umah family aku..
hoyeyyyyyy..so, esok kami ke bkt sagu..
sempat la sahur isnin 2 d umah mak aku..
lps subuh kami akan btolak ke tmpt kerja masing2..

doa aku moga aku mampu melaksanakan ibadah puase thun ni sepenuhnya..
n moga my precious yg sdg aktif ni akan mmbantu ibu die bpuase..(^_^)
tidak lupa pd yg mmbaca blog ini, aku ucapkan :-
            "Selamat Menjalani Ibadah Puasa"
            -Moga ramadhan kali ini lebih baik dari yg sebelumnya-

Khamis, Julai 28, 2011

Penjinak Singa..

nama pon isteri kpd pemain bola kan..futsal jer ponnn..
walau bkn pemain bola kebangsaan tp kna la amik tau jugak..
spt yg sedia maklum mlm ni aksi timbal balik Msia vs. Sngapore..
jdik rumah aku telah dijadikan mini stadium utk menonton aksi mlm nie..
no big deal..da more da marrier..aku wat bihun grg jer laa+ keropok+aper2la yg ringan..

ekceli aku pon layan gak tgk bola tp xderla fanatik sgt..
tp since kawen dgn suami aku ni bnyk gak la psl bola yg aku tau..
bbalik kpd game mlm nie, aku pun teruja jugak..
last sabtu walaupun sgt keciwa tgk performance defence Msia tp terubat jugak ble kte bjaya sumbat 2 gol mse 2nd half..
so, bbekal 3 gol dtempat lawan, adalah bukan misi mustahil harimau malaya menang mlm nie..
even tanpa shafiq rahim yg kena kad merah ntah ape2 tu, aku yakin ngn safee sali n amirul hadi..
ni bru pusingan kelayakan, tp aku da rase mcm aura world cup..hehe..
tp agak susah nk tgk bola smbil control ayu d dpn kwn2 die..huhu..
psssttt...aku agak over stp kali tgk bola...hahahahaha..


moga harimau malaya mampu menjinakkan sang singa..
sy seorang bakal ibu mendoakan kejayaan kalian...

Rabu, Julai 27, 2011

~gendang gendut tali kecapi~

smlm blk kerja smbil drive memikir nk msk aper..
teringat plak dlm fridge da udang n ayam..
so, aku pun decide wat tomyam..
mkanan laut n darat dcmpur skali..*sgt tdk dgalakkan*

suami aku cm biase..cam bdk2 yg umur 6,7 thun..
x reti duk diam..duk sbuk mnjengah dapur..
>> dah siap belum??..lapar nie..
>> sabar..5 minit jer lg..
eeeiii..xdpt aku bygkn ramadhan ni cmner tau..

then ble da siap x nyempat2 nk mandi..
trus nk mkn..lapo sgt la tu..
aku mmg x bleh nk mkn awal sgt..bru kul 6.30..
so, lps solat mgrib bru aku mkn..

smbil tgk brita tu suami aku tegur..
>> bnyak 2 jer ayg mkn nsik??..kalo abg mmg x cukup..
dlm pinggan aku nsik lebih kurang sesenduk lebih sket jer laa..

dgn muka yg ala2 kelat + hangin + kembang..
>> try abg tgk dlm periuk nsik 2..ada nsik lgi x??!
suami aku pn wat muka konon2 bsalah..
>> eh, rasanya bnyak lgi nsik td..abg mkn bnyak ek..soriiiii..

pdhal aku mmg jenis x mkn bnyak pon..
aku bmuka kelat n hangin saje nk wat die rase bsalah..
tp kembang gak la hati ble tgk periuk licin..
suami aku mmg x prnh mghampakan aku stp kali aku msk..
samada aku msk sdp @ die mmg jenis MPK tu aku x pasti..
yg pntg periuk aku sng dbasuh..ngeeeeee..

Selasa, Julai 26, 2011

pegangan aku..

aku sedang pegang tali..
tali nie aku pegang erat d tgn..
aku regangkn sehingga mnjadi satu titian..
tp kalo smpai titian 2 putus, aku mgkin sudah penat..
penat memegang dan penat meregangkn..

manusia kan hebat..
hebat membelit n memutarkan fakta..
dihidang dgn cerita2 tahyol..
tapi realitinya mereka sahaja yg tau..

aku..
..memerhati dari jauh smbil memegang tali..
bukan untuk menjerat diri..
sekadar menjadi pegangan utk aku tidak jatuh tsungkur..
pasti aku akan jatuh..
tp dgn tali ini sekurangnya2 aku tau aku masih ada tempat bgantung..
kukuh atau tidak..wallahua'lam..

Rabu, Julai 20, 2011

~wondering~

smlm membelek majalah Pa & Ma..
antara bahan bacaan kegemaran sejak2 prgnnt nie..
tp bukan aku yg membelek smlm..tp si azri..
tiba2 die bsuara..

yang, kita masuk peraduan nie nak x?

aku mnjeling ke halaman yg die tgh bce..
"peraduan pasangan romantik"
aku pndang muka die semula..
abg nie sihat ke x?
kompius plak aku kan..
setau aku azri bkn jenis yg suka menunjukkn kemesraan d dpn org..
ni plak smpi nk msuk majalah..mmg aku kompius..
n x prnh plk hayat aku nk msuk prtndingan2 nie..
bkn nyer aper..mmg aku malas..
nk amik gambo, nk kena cuci gambo plak 2 kna pos..leceh laa..
plak 2 gambo2 romantik..heh, geli den..

alaa ayg nie..sajer suka2..nnti bleh tunjuk kt baby..

ada nada rajuk kat situ..hehe..
die pn ttup majalah n p dapur..menangis kot..
hahahaha..xderlaa...

aku plak mls nk lyn..smbung tgk berita kt tv..
smbil dlm hati duk btanyer2 nape ngn suami aku 2..
hurmmm..suami ni kn ble die wat perangai pelik mula istri suka syak yg bukan2 kn..
hahahaha..truk tol aku nie..

Isnin, Julai 18, 2011

Juvana

arini episod akhir drama bsiri Juvana nie..
aku follow citer nie dr awal..
mula2 tgk jer trus tsangkut..
sib baik azri pun leh lyn citer nie..
bkn sng nk tgk suami aku 2 lyn drama..
kot x asyik2 sport channel jer..
naik tepu bijik mata aku..
hisshhh..sesi mengumpat suami..hehe..

ok, bbalik pd Juvana..
nama pn juvana..so kesah2 remaja yg bmasalah laa..
aku suka tgk watak Daim yg dilakonkn oleh Zahiril Adzim..
sgt bkesan n menyerlah..
sama seperti watak Botak n Kedah..
tp x sabar nk tggu mlm nnti..
rupanyer2 yg plg jahat di situ adalah warden n cikgu2 kat situ..
kalo aku jdik Cikgu Zakiah, sure ngeri giler..

aperpon, thumbs-up utk pengarah citer nie..
1 kesah yg memberi sudut pandang yg bbeza..

sang biru buat si ibu..


taraaa...si biru yg menggiurkan..
meleleh2 air liur masa dpt nie..

haa, last wik duk borak2 ngn azri..
ntah cmner tbuka citer ttg udang galah..
so, aku wat la ayat ala2 mengidam gitew..
alih2 sabtu lps die bwk blk ini..
hehe..lebiu la abg...
even die dpt ni dr kwn2 die yg p memancing ai ttp tharu..

jdik selamat la 6 ekor udang galah ni dlm perot aku sbtu lps..
eh, bkn aku mkn sorang tau..azri 3, aku 3..
tp wat goreng kunyit jer..
duk meratah smbil tgk Msia vs. Liverpool..

ohhh..i luv my wekend!!

Isnin, Julai 11, 2011

Ayam penyet yg dipenyekkan..

esok cheq kena p penang..da miting dua hari kat USM..
ari khamis nnti bru blk..hukhukhuk..
cheq sedey kna tggai tok laki cheq..
sapa la nk siapkn makan minum die..
ceh3..mcm bru kawen smlm..x kuase...

haa, 2 la kn..sejak2 bos nk bhenti nie..
kna plak cover miting2 die..
sib baik da 5 bulan lebih..boley la naik flight..
kot x, aku mndayung la smpi ke penang tuuu..

hurmm..ni 1st time aku naik flight since pregnnt..
insyaAllah xder aper2 kot..
plg kurang pn baby nie gerak2 lebih skt..
ecxited gamaknyer dpt naik belon..hehe
xdpt g Ausie, g Penang pn jdik la yer syg..

jdik sempena nk meninggalkn azri, beliau ajak mkn d luar mlm ni..
wahhh..tgk laki aku kn..isteri nk tinggal pn mcm meraikan plak..
ni yg wat aku suspen jer nk tinggal..hurmmmm..
syuh3..syaitan ni jahat kn..suka wat org bprasangka..

niway, mlm nie nk mkn ayam penyet..
azri kata da restoran baru kt megamal..
so, nk try laa..x tau la sdp ke tidak kt situ..
ader sesaper prnah try??ksik komen sket...
aku last mkn ayam penyet masa p serawak dlu..
haa, da kt 3 thun da kot..
tp kt situ mmg best gile ayam penyet die..
order plak Teh si Peng..mmg melekat laa..
huisshh..da meleleh air liur nie..
x sabo nye nk mkn mlm nie..
hopefully sedap laa..

abg..ayg xder dua hari ni..
jge diri bebaik yer..jgn nakal2..
Tuhan nampak tau..

not ready yet..

mcm2 benda yg wat denyut nadi+jantung+saraf aku x keruan skrg..
solusi ialah...lyn citer korea kat dramacrazy.net bleh???hahaha..
prnah x korang tbyg yg bos korang bhenti kerja n korang kna amik alih tmpat die???
haaa..kalo keja swasta, perkara begitu adalah mustahil kecuali kalo korang gulingkn syarikat die n amik alih tempat die..wahhhh, mcm siri akasia la pulop..
tp itula yg sdg blaku skrg..sdg blaku d sni..d opis aku..
hebat tol la bos aku nie..sesuka ati nk bhenti kerja..
dr elok2 aku bsalin bln 11 kang bln 8 nie aku tberanak awal..nauzubillah..
tp 2laa..sakitnye kepala aku..even time bdua ngn die ni pn rase x ckup kaki tgn, ni plak aku tggal sensorang..
kalo la ader poket doraemon skrg...

aperpon saper la aku nk halang niat die..
aku harap aku sekuat die la mse die sorang2 dlu..
n aku hrp keputusan die blum bulat lgi..n moga die berubah pikiran..
sian kt sy nie datin..hukhukhuk..
sy nie org biase2..gred 41 jer...
mana la daya nk btegang urat dgn dato2 n professor yg bajet hebat tu..
walaupun sbnrnyer sy lgi hebat dr diorg..hahaha..confident itu perlu..

aku tujukn lgu2 ni khas tuk bos aku..
even die x bce blog ni..yerker??..tp nk tuju jugak..

1. sampainya hatimu..meninggalkan ku sendiri..tanpa kasih syg..bantuan sesiapa..
2. sampai hati ko pergi tanpa pedulikan ku lgi..aku berdoa agar engkau bhgia..

Jumaat, Julai 08, 2011

alhamdulillah..

#1..
melihat lelaki tua mheret guni berisi tin2 kosong..
lusuh pakaiannya..mukanya dipenuhi debu2 jalan..
sesekali menoleh ke kiri ke kanan..mcari masih adakah sisa2 tin yg tcicir..
langkah dihayun penuh longlai..guni hanya separuh terisi..
perot juga sudah berbunyi..adakah rezki yg bakal menanti??
sekali lagi die melangkah basi..

# 2..
kedengaran suara halus mmberi salam..
kelihatan dua anak kecil bsongkok..mahu meminta derma ku kira..
salam bsahut..mereka mampir ke depan pintu..
senaskhah yassin di hulur.."RM10 jer kak"..si kecil berkata..
ada keringat peluh di dahi.."sudah minum??" mereka menggeleng..
2 gelas air sejuk ku hulur..hiba rasa d hati..

#3..
nenek tua itu bsimpuh..di sisi anak kecil comot penuh daki..
tgn berlingkar urat hijau memegang tin kosong..
mata-mata melihat sinis..knp perlu meminta2??
si kecil di sisi leka bermain di tepi..
sesekali menoleh ke arah si ibu yg menadah..
beberapa helaian kertas di hulur..
"terima kasih nak"..yg mmberi berlalu pergi..
"esok ke mana pula kita yer"..tanya si ibu pd si anak..
si anak yg tdk mengerti hanya tersengih.."ibu..lapar laa"..

hanya sekadar picisan-picisan hidup yg sering dihidang d depan mata..
sejauh mana kita mensyukuri apa yg kita ada..
tidak perlu membanding dgn mereka yg lebih selesa..
pandangla mereka yg serba kekurangan..barulah timbul keinsafan..
belajarlah erti bersyukur...

Rabu, Julai 06, 2011

monolog perot kosong..

mereka-mereka sedang mmbuat keputusan ttg hdup mereka..
aku rasa bdiam diri lebih waras utk saat ini..
pada mereka sudah tiba saat utk mereka pentingkan diri..
pada aku masa itu masih jauh lagi..
iyer..akan tiba juga saat aku memilih utk pentingkan diri..
tapi bukan sekarang..bukan di saat banyak amanah yg perlu d galas..

mereka yg lain bertanyakan aku..
bsediakah aku??..cekalkah aku??
aku sekadar senyum basi..
sedia atau tidak, cekal atau tidak semua nya tdk penting..
bagi aku setiap amanah ada risiko masing2..
usaha, tawakal dan doa sajer senjata yg aku pegang..

faktor masa juga memainkan peranan..
kalo dulu JID pun terasa sukar, kini semua itu rutin biase..
begitu juga di sini..harap aku cuma satu..
moga Tuhan sentiase bersama aku..

Selasa, Julai 05, 2011

check-up lagi..

pgi td p check-up..
alhamdulillah..since pregnant ni 1st time berat bdn aku naik..
kalo aritu 63kg..td da 64.5..naik la jugak walau 1.5kg jer..
tp still x ckup bgi nurse 2..yerlaa..before pregnnt berat aku 67.7kg..
hahaha..gemokkkk x aku..xderla, suami aku ckp comel jer...
*sila jgn percaya*
kt 5kg hilang..tp xperlaa..yg penting da naik..
yg lain seme ok..
alhamdulillah jugak setakat ni aku x pernah kena minum air glukos..
diabetic negatif..
ngeri betol tgh diorg yg kna minum 2..
mau muntah kalo aku yg kna minum..

then aku dirujuk ke PZM..Pegawai Zat Makanan..
mcm bosan je nama jawatan 2 kan..
bmacam2 la tazkirah yg aku kna dgr..
the do n donts during pregnancy..yg bkaitan makanan la kan..
whatever it is..kna pentingkan baby!!!
jgn ikut selera tekak aku yg x bselera ni jer..
tetibe rase nk mkn durian..

oh yaa..aku da 5 bulan..hehe..
td mndgr degupan jantung baby aku..
sgt kencang mcm dgr kuda blari jer..
x sabarnyer nk tggu die lahir;)
over x aku..da 4 bulan lagi la wei..
well, 4 bulan..pejam celik pejam celik jer kn..

..rase nk menari2 d padang yg luas ala2 akula-puteri-yg-plg-debab tp cntik-d-dunia..
my world is the better place because........of yooooouuuuuu..
*my hubby n our baby*

Isnin, Julai 04, 2011

Selamat Pagi Sayang...

dua tiga hari nie azri slalu bsiul dgn melodi ini..
die mmg x suka menyanyi..sedar diri katanya..hehe..
mula aku x brp suka pun..tp ble slalu dgr mcm sedap pulak..
n bila hayati lirik 2 bru rase uuuhhhhhh..mcm pengantin baru jer..hahahahaha
walau die bsiul 2 sajer2 jer..xder niat pun utk aku..*aku rase laa*
tp aku ttp nk perasan yg die bsiul 2 tuk aku..bleh x??
kesian kan dpt suami typical malay nie..
ni yg wat nk berangan2 kat seth tan nie..*uit..dosa2*..
hehe..jom layan my fav song..


Selamat Pagi Sayang - DJ Fuzz & Noh Hujan

Selamat pagi sayang
Bulan telah hilang
Buka mata sayang
Hari kian siang dan mendatang
Tak ingin ku lepas semua

Jangan bangkit sayang
Biar seketika
Dakap lebih lama
Ku mahu senyuman yang sempurna
Mencintai sepenuhnya

(korus)
Kasih berikan daku masa
Sebelum kau pergi menghadap dunia
Belai daku dengan mesra
Kerna itu sahaja yang daku pinta

Jangan pergi sayang
Lupakan sahaja
Usah keluar sayang
Ku mahu kau ada setiap masa
Ku tak mahu keseorangan

Biar selamanya
Hanya kau dan aku bergerak perlahan menghenti masa
Namun kita hanya oh manusia biasa
Yang hanya mampu menikmati indahnya kita berdua

rindu la plak kat suami boncit ku ituuuuu..
luv u abggg..

Jumaat, Julai 01, 2011

its time 2 say gud bye..

arini last day kak ros bsama kami..
kak ros adalah staf di unit audit..
memandangkan kami ni adalah unit yg bsendirian, maka kami sgt akrab..
semua aktiviti kami akan melibatkan kami2 sahaja..
& kebanyakan aktiviti 2 adalah aktiviti makan2..hehe..

kak ros telah mengambil keputusan utk bhenti kerja..
die & suami telah pun merancang utk mmbuka restoran d Muadzam..
hurmmm..best kan..tp kami sgt terasa dgn kehilangan kak ros..
kak ros bgi aku seorang kakak yg sgt best..
die akn sntiase ader utk mmberi nasihat, mndgr masalah & menegur bile perlu..
dgn kak ros aku x pernah segan utk bcerita & meluah perasaan..
even kami bru kenal 2 thun lebih tp ckup wat aku terasa sgt kehilangan die..

doa aku moga apa yg dirancang oleh kak ros & suami berjaya..

ini lah kami..audit & legal..
kak ros x dpt bjaya menahan air mata..
kami pun selok2 ke diri jugak..sob..sob..sob..
terimala tanda ingatan yg x seberapa dr kami2 nie..
syg kak rosssss..
luv u sis!!

Isnin, Jun 27, 2011

hutang..

baru perasan tadi..aku hutang puasa 4 hari lagi....

cmner nie..bila nk ganti??

saat2 pregnant n keadaan perot n tekak yg x menentu adalah sgt sukar mengganti puasa..

apatah lagi saat2 sudah bsuami...ahaksss..apa kaitannya??

tinggal sebulan jer lagi nie..harap2 sempat..

moga baby nie x meragam sgt time aku puasa nnti..

hurmmm..aku rase better aku try wekend ni..chayokkkk2!!!

Khamis, Jun 23, 2011

album lama & kisah baru

smlm kami kebosanan..aku ajak die tgk album..
album aku dolu2..waktu comot d SKBS n SMART..
suka sgt die gelakkan aku..
tp aku rase aku xder buruk sgt pon..
aderla jugak yg nk ngorat2..
kira ok la 2 kn..hahaha..

tp yg plg best gambar nie..
mati2 die x pcaya ini adalah aku..
dan aku telah wat statement yg bikin die panas..

nnti kalo baby lahir n kalo girl, biar die ikut muka ayg..
comel kan..hehe..

n die plak sbuk nk menang..die ckp die lgi comel dr aku..
aku ckpla kalo boy xperla ikut muka abg..kalo girl bru ikut muka ayg..
pastu sibuk nk blk umah mak die sbb nk selongkar album lama..
xper..nnti kita tgk yer..saper lgi comel..

ini la aku..mse ni bru 2 bulan..knduri cukur jambul..
ni plak x sure brp..mybe dlm setahun lebih kot..

aku skrg da dpt rase baby gerak2..
cuma x galak lagi laa..pelan2 baru..
hehe..kdg2 geli jugak..kdg2 rase freeze..xtau nk wat aper..
hopefully my precious is growing healthily inside me..
x kesah la ikut muka saper pon..
sah2 gen kami bdua kan..
yg penting sihat n sempurna..

Rabu, Jun 22, 2011

Sorry..seems to be da easiest word..

saya nie mmg tkenal dgn perangai seksi..
kwn2 rapat saya pasti tahu ttg itu..
saya sgt seksi...tlalu seksi sehingga menyakitkan hati org lain..

jgn salah phm yer..seksi di sini bkn bmksud ala2 zila bakarin..
jauh sekali seperti fasha sendat @ yg sewaktu dgnnya..
lgpun body saya x secantik mereka  utk d pamerkan..

tp teman2 rapat mmberi gelaran seksi itu dsbbkn sikap pelupa saya..
iyer..sy seorang yg pelupa..a.k.a nyanyuk...
saya sgt sedey dgn sikap saya ini..
kalau d zaman belajar dulu saya selalu kehilangan buku, jam tgn dan yg plg biase adalah spek saya..
sudah lebih 10 koleksi spek saya ada dek sikap pelupa saya..
samada tertinggal, x ingat tempat letak mahupun patah dek tdk sengaja tduduk..

tbaru saya telah tlupa di mana saya letakkan cincin2 saya..
3 bentuk cincin semuanya..
cincin sewaktu bcinta dgn suami, cincin risik n cincin tunang..
dah puas saya mencari..tp masih belum bjumpa..
saya juga tlupa d mana kali terakhir saya melihat cincin2 ini..
yg wat saya tsedar adalah pada masa kenduri cik ilma..
tp masa itu cincin2 tsebut sudah tiada d jari saya..

yg paling sedey pastila suami saya..
kerana beliau menyifatkan saya tidak menghargai pemberian beliau..
semua cincin2 tsebut ada sentimental valuenya yg tsendiri..
iyer..saya tau salah saya..saya cuai..saya nyanyuk..
saya juga menyesal..tp pcayalaa..saya tak sengaja..

apa yang patut saya buat..
saya sesungguhnya sgt keciwa dgn sikap saya sendiri..
maafkan saya..

Selasa, Jun 21, 2011

~Anniversary~

21 June 2011..

Hepi Anniversary..oppss..silap..
ckp omputih plak kan..
Slmt Ulang Thun Perkahwinan Mak n Abah..

Da 30 thun da mereka bsekedudukan secara halal..
n hasilnya lahirlaa..putri2 yg comel n putra2 yg x brp nk hensem..
5 ketul semuanya..

hurmm..jujurnya aku x prepare ape2 pn tuk diorg..
duk asyik pk psl baby smpi lupe kt tarikh ni..
tp da gak la bli present kt both of them..
yg simple2 jer..tp ikhlas dr hati ai tauuu..
n td pn da col n wish them..
n nk tau aper mak aku ckp??

kak, xnk ker blanje mak ngn abah p 'ostoria'??

hamboii2..sejak2 aku duk citer psl ostoria ni kn..
mak ooii..anak mak ni keja gomen jer..
lainla da firma sndri..
ostoria xdpt la mak..kita g mkn2 jer la ek..

hurm..plannya wekend ni nk bwk diorg p mkn2..
tp xtau nk bwk kt mne yg spesel sket..
yerlaa, nk bwk p kt western2 ni bknnye kna ngn tekak diorg..
alih2 nasik ngn smbal gak diorg crik..
rasenye2 tempat yg sama gak la mcm thn2 lps..
Ana Ikan Bakar..huhu..

Khamis, Jun 16, 2011

ausie???..mybe not..

td p check up..
kali nie weight aku x trun tp maintain..
so doc consider it still loosing weight..
n da bad part is BP aku low..

n td gak da scan my LP..
subhanAllah..ni kali pertama aku nmpak die..
rase nk menangis jer..indah sgt saat tu..
die sgt aktif menendang n bsilat..
smpi doc nk scan pn susah..hehe..

aku mntak advice dgn doc ttg nk p Ausie..
doc x ksik kata putus..die cuma wat ulasan n suruh aku decide sendiri..
antaranya..
i. even aku da 17 minggu tp baby aku kecik as if aku preggy bru 13-14 mmgu..
ii. BP aku rendah..
iii. selera makan msih x naik..
tp alhamdulillah baby aku sihat n aktif..
jdik die xtau samada dlm tempoh 2, 3 mggu nie aku akn gain weight @ x..
adakah selera mkn aku btambah @ x..
n if aku pegi adakah body aku ckup kuat nk cope dgn cuaca kt sne?
coz if aku x kuat, n slera mkn aku msih poor, seme ni akn merencatkn tumbesaran baby..

memandangkan keputusan tuk ke Ausie perlu diberi selewat2nya esok..
so, aku rase aku da wat keputusan..
walaupun aku mmg selok2 ke diri nk pergi tp aku xnk amik risiko..
ober-da-sea 2 insyaAllah kalo da rezki lain kali bleh pergi..
tp anak ni bkn arini buat esok dapat..haaa, kauuu..ayattttt..
kesimpulannya, aku xnk amik risiko..biarlaa..

lain kali kita pergi yer syg..
mgkin masa 2 awk da lahir..
kita pergi sekali ngn ayah yer..
even bkn ke australia..singapore pn jdilaa..
janji umi da bleh confirm yg awk sihat n selamat..

Rabu, Jun 15, 2011

Novel vs Drama

walaupun citer nie da basi, tp aku bru jer dgr..
semua org sbuk bckp ttg nora elena..
aku mmg x bkesempatan nk tgk citer 2..
dah la main kul 7-8mlm..
aku ni walau xder anak, tp laki yg sorang 2 mcm ader anak 2, 3 org..
kul 7-8mlm adalah wktu klimaks..haha, jgn salah phm ok..
wktu tgk sibuk2 nk kemas dapur, nk hdg lauk, nk siap2 tuk mgrib..
jgnla harap wktu 2 bleh nk menyandar dpn tv..
x pasal2 kna azan kat telinga..

jdik aku agak hangin la jugak sbb aku xleh nk mncelah ble opismate duk bcite ttg drama ni...
tp rupanya2 nya drama elena ni diadaptasi dr Novel Kasih Yg Suci..
kalo novel nie mmg da jdik makanan aku lebih krg 3,4 thn lps kot..
dah x ingat dah bile..tp one of my fav novel laa..
mmg citer die romatik abis..so, aku dptla bygkn si aaron aziz 2 mmbawa watak seth..
bgi aku bjaya la si aaron 2 mmbwa watak seth 2..kalo x, xkn org beriya2 duk citer psl drama nie kn..
sekurang2nya x la jdik mcm novel Tangisan Bulan Madu yg mnjdi kegilaan remaja time aku dlu..
punyerla hensem si Bogaat 2 aku bygkn dlm novel..alih2 ble dijadikan drama heronya si Ezani 2..
mmg x bleh blah la kan..trus failed!!

sekarang nie menanti filem Ombak Rindu plak..hopefully menjadila watak Harris n Izzah yg dilakonkan oleh Aaron Aziz n Maya Karin 2..rase da sesuai da pelakon 2 cuma kte tgkla cmner nanti..

mesti pengarah drama skrg susah nk mncari penulis skrip yg bagus kan..
sbb 2 adaptasi dr Novel jer..sng citer..pengikut da ader..
just make sure casting n jln citer ok jer..
tetibe rase nk menyambung impian aku tuk jdik penulis..
hahaha..jgn xtau..aku da ader novel yg bru 1/4 aku tulis..
tp da setahun lebih tbengkalai..ntah bile nk sambung..

Selasa, Jun 14, 2011

Ausie???


bru terima nie td..
hoyey..hoyey..
10-17 Julai dpn..
ai x pernah p ober-da-seas tau..
plg jauh pun singapore jer..
2 pn sbb fmly belah abah da kt situ..
2 yg ai selok2 ke diri nie..biarla uols nk gelak pn..

tp d sblk ke selok kn ku ini, ada prkara yg blegar2 d perot..
boleh ke nk travel seminggu dgn si kecit ni..
aku ni plak tgh duk cramping2 jer mlm2..
2 jam dlm flight pn x tahan..ni plak nk ke Australia..
aduhhhh..tp ruginya kalo x dpt pegi..
dah la semua d tanggung..
tinggal bwk perot jer..
ada seminggu jer lgi tuk bgi jawapan..
yes @ no???