A Step To Remember

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My Hero

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Khamis, November 24, 2011

after EDD..

hari ini..24/11/11..
bru blk dr klinik..dsbbkn aku agak bosan n hampir2 meroyan da duk kt umah nie, aku amik keputusan utk bjln kaki ke klinik..x jauh pun..kalo d UIA dlu ibarat dr Halimah College ke Law Faculty jer..tp plus kali ni smbil mengusung perot yg 10 bln ni..mak aku punya mmbebel xyah ckplaa..dah la musim2 ujan nie..n spnjang pjalanan aku aderla  2, 3 bijik kenderaan bhenti n nk tumpangkn aku..agaknyer dlm hati diorg mesti bkata2.."bini saperla ni..mengndung pn kena jln kaki dlm ujan2..kejam tol suami die"..hahaha..x pasal2 azri kena umpat..

smpi jer klinik, nurse tgk aku termengah2..ble aku bgtau aku jln kaki sekali lagi aku kena bebel..tahan jer la..pelik diorg nie..aritu diorg gak suh aku bnyk bjln..ble aku bjln diorg plak mmbebel..ntah hape2..

semalam..23/11/11..
subuh tu aku rase sakit sgt d pgkal rahim..sakit yg xleh nk dgambarkn..lgi sakit dr senggugut..aku try la btahan..tp dlm kul 7 lebih aku x thn sgt n mengadu pd azri..die trus bwk aku g klinik..sib baik klinik da bukak..after scan diorg tgk air ketuban aku tlalu bnyak n berat baby 3kg..so, diorg risau baby lemas trus refer aku ke HTAA..

smpi ke HTAA, after 3 jam lebih menunggu bru la turn aku d panggil..then trus kna wat CTG..kt sejam gak la aku tbaring atas katil kt situ..mmg pengalaman ngeri btol la dlm hdup aku..d wad risiko rendah tu kebanyakan seme ibu2 yg hampir bsalin..kt sbelah katil aku, kakak tu da tbukak 3cm n ader pndarahan..ble doc akp die nk cek jln aku da seram sejuk coz kakak sblah katil aku tu mnjerit mcm nk kena rogol jer mse doc cek jln die..aku dri rase seram sejuk trus shaking..mse doc suh aku relax, aku cuba bce doa nabi yunus smbil tgn aku erat pgg besi katil..sesungguhnya sakit giler mse cek jln tu..rase nk terajang jer doc tu..jdik aku fhm la kalo kakak tu smpi mnjerit2..cuma aku cube btahan n ingatkn diri..sakit cmner pon cbe jgn mjerit n kalo nk mjerit pon sbb nama Allah..itu lebih baik bgi aku..

hasil dr cek jln tu, laluan aku da tbukak 2cm..tp denyutan jntg baby masih bgerak normal..dsbbkn aku xder masalah darah tggi n kencing manis, so doc suh aku blk dlu..diorg ksik aku post date smpi 30hb nie..kalo x sakit jugak bru diorg msuk ubat..

hari ini..24/11/11..
aku ingat lps abis check up nk jln kaki smula blk ke rumah..alih2 tgk mak aku da dtg..heh..so, kena la naik keta..ader 6 hari lgi before tarikh aku "dpaksa" bsalin..harap sgt baby aku ni kuar sblm tarikh tu..kalo boleh biarla semenyer bjalan secara normal..aminnnnn..

5 ulasan:

Ilmapung berkata...

amin2... moga dipermudahkan.. dah 10 bulan ye... mmg anak awk la ni Marlina...

huda berkata...

saje nak kongsi pengalaman nih..ms aku bersalinkn anak aku dl pn aku lewat 10 hari dr due date..sampaila hari aku menyerah dr pn xde ape2 tande lg..tp alhamdulillah mlm sblm hr nk msk ubat air ketuban aku pecah smp banjir lantai spital..haha..
ayat yg aku bc sepanjang sakit tu "summassabilayassarah"..kebetulan aku tgk alhidayah, ustazah arab tu dok ceramah psl skt nk besalin..
selama aku skt 8 jam aku dok bc dlm hati x henti2..alhamdulillah wlupn skt sgt2 aku x menjerit2 n blh bertahan smp doktor pn ckp aku bgs sbb x menjerit2 mcm org lain..

just nk berkongsi kot2 la blh membantu..sorry la komen panjang lebar plk kt cni..hehe..

DeMonG berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
DeMonG berkata...

huda: thankz atas perkongsian ilmu..hurm,2laa..risau jugak kalo kena msuk ubat..kalo bleh biarla normal..

ilma: kalo x 10bln pn mmg anak sy gak..hehe..hrp2 die lebih ikut perangai sy dr bapak die..kalo x tension sy..kaki bola..huh..

Tanpa Nama berkata...

tahniah...semoga cepat sembuh dan sihat sejahtera kedua2nya